Als host een boeking annuleren zonder nadelige gevolgen

Het is belangrijk om te weten dat hosts nooit mogen annuleren om een reden die in strijd is met ons beleid, zoals ons Anti-discriminatiebeleid of ons Toegankelijkheidsbeleid.

Geldige annuleringsredenen

We begrijpen dat annuleringen soms onvermijdelijk zijn als gevolg van omstandigheden die buiten de macht van de host liggen. Als een host om een geldige reden moet annuleren, handelen we dit in overleg met de host zo goed mogelijk af. We helpen de gasten bij het vinden van een andere accommodatie. De host hoeft dan geen annuleringskosten te betalen en krijgt ook geen andere sancties opgelegd.

Geldige annuleringsredenen zijn:

• omstandigheden die buiten de macht van de host liggen, zoals grote schade aan de accommodatie, noodreparaties (bijvoorbeeld een gaslek of een kapotte waterleiding) of wanneer de host zelf ernstig ziek is
  • bewijs dat een gast van plan is om een van de Huisregels uit de advertentie te overtreden, zonder toestemming een feest te geven of anderszins iets wil doen wat tegen ons Beleid voor feesten en bijeenkomsten indruist
  • een verzachtende omstandigheid, zoals een afgekondigde noodtoestand, een epidemie of reisbeperkingen van overheidswege

Als een host Direct Reserveren heeft ingeschakeld, zijn er nog meer geldige redenen om onder bepaalde omstandigheden zonder consequenties te mogen annuleren. Enkele voorbeelden:

• De gast laat doorschemeren een van de Huisregels van de host te gaan overtreden, zoals roken of een huisdier meenemen.
  • De host maakt zich zorgen om de negatieve recensies of ontbrekende profielinformatie van de gast.

In de meeste gevallen mogen hosts boekingen via Direct Reserveren om deze redenen online annuleren. In sommige gevallen echter moeten ze contact met ons opnemen om zonder consequenties te kunnen annuleren. Zo niet, dan moeten ze de kosten en andere consequenties dragen. Als een host veel directe reserveringen annuleert, wordt diegene mogelijk gevraagd om Direct Reserveren uit te schakelen.

Een host moet wellicht ook bewijs aanleveren om in een van deze situaties te mogen annuleren. Denk bijvoorbeeld aan foto's, video's of andere documentatie in het geval van noodreparaties, of een doktersverklaring in geval van ernstige ziekte.

Als hosts een boeking moeten afzeggen (ongeacht welke reden), is het hun verantwoordelijkheid om tijdig te annuleren, zodat de gast andere plannen kan maken. Als gasten binnen 24 uur aankomen, kan de host niet meer online annuleren. De host moet dan contact met ons opnemen.

Moet de host een boeking annuleren vanwege een probleem bij een API-softwareleverancier? Dan moet de host een verzoek indienen om van eventuele kosten en sancties af te zien. Daarbij moet de host bewijs aanleveren dat het probleem bij de API-softwareleverancier lag.

Weet je niet zeker of jouw situatie aan de eisen voldoet? Neem dan contact met ons op voordat je gaat annuleren. Lees ook hoe het zit met onze annuleringskosten.